Kvadratsmart hall med gammaldags känsla

Skabarafixa

Skrivet av SE

Publicerat för sen

Hur gör man en effektiv förvaring på 115 x 50 cm? Utan att köpa allt nytt. Knepet heter målarfärg, korgar och fina beslag.


Image title

Ett sånt här brunbetsat klädskåp från IKEA gör väl kanske ingen glad när en kommer hem. Trots det är det ett vackert skåp, med spegeldörrar och fina gjutjärnsliknande beslag. Skåpet har definitivt potentialt. Det blir till att plocka fram färgburk och pensel. Jag tar det jag har hemma; vit fönsterfärg - den är vattenlöslig.


Image title

En likaledes trist hylla behöver piffas upp. Den får sitta kvar. 

Skåpet ska få en gammal och skönt sliten känsla. Det ska inte bli något finmåleri. Det viktiga vid all målning är dock underarbetet; tvätta och slipa, så att färgen fäster ordentligt. Är du osäker så fråga i färghandeln.

Bry dig inte om att spackla eller laga sprickor och andra märken. Dessa bidrar till att ge skåpet dess nötta utseende jag är ute efter. 

Jag lägger på två lager färg och ruggar upp ytan lite lätt med sandpapper mellan målningarna. Skåpet får torka ett dygn.

Jag vill ha mönster i form av romber och gör en mall av papper och ritar med blyertspenna på skåpet. Sedan maskar jag linjerna med maskeringstejp.


Image title

Ett knep för att få knivskarpa kanter är att måla första lagret över tejpen med samma färg som bakgrunden. Då smiter färgen under tejpen och lägger sig sedan som ett lager och täpper till kanten. Sen lägger jag på färgen jag vill ha, då kan den inte smita under kanten. 


Image title

Vissa maskeringtejper är svåra att få av  och kan rivas sönder när färgen torkat. Därför drar jag av tejpen innan färgen är helt torr. Mönstret målar jag bara en gång, det räcker. 

Efter det sandpapprar jag skåpet igen med ett slippapper med grovlek 320. Kors och tvärs, med olika tryck, slipa gärna ner till träet under på sina ställetn just där det finns en naturlig nötning, t ex runt handtag och där man ofta tar. Det är meningen att det ska bli spår, där vax kan tränga ner och fastna.


Image title

Det finns fina färgade vaxer att köpa i handeln, men det går lika bra med brun skokräm. På med den bara, huller om buller. Jag lägger på den med en kökssvamp, mjuka sidan.


Image title

När vaxet torkat, vänder jag på svampen och använder gröna sidan till att putsa bort överflödigt vax. Låt det vara "smutsigare " på sina ställen. Vaxet får sitta kvar i springor och höraor, där smuts naturligt skulle kunna ha fastnat genom åren.


Image title

Jag slipar lite extra med sandpappret för att få fram en sliten yta. Skåpet har nu fått en sammetslen yta och patina.


Image title

Nu är det piffdags. Korgar, för vantar och mössar, en till var och en i familjen. Ordning och reda. 


Image title

Och ännu mer korgar. Utnyttja utrymmen över skåp och in emellan till att ställa fina korgar. Stoppa ner sakerna så ser det prydligt ut. Hmm, nåja - kanske inte katten.


Image title

Fina krokar blir pricken över i:et. På skåpsidan blir plats för gästern att hänga kläder.


Image title

Så var det klart. I korgarna ovanpå skåpet ligger utflyktsfiltar, badlakan till stranden och annat som är bra att ha, men som  inte används varje dag. Hallen ser prydligt ut och den rymmer mycket, trots den lilla ytan. 


Här hittar du min hemsida med blogg: www.skabarafixa.com

Hälsningar Yvonne

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg